BYLINKOVÉ OKÉNKO – 6.4.2023

 
Součástí Mederova domu je podkrovní místnost, věnovaná slavné bylinkářce Marii Treben a samozřejmě nesmí chybět bylinková dílna. Protože jste moc rádi zkoumali vůni, sílu a energii našich bylinek v kouzelné skříni, i letos se pro vás bylinky připravují.
A abyste věděli jaké bylinky na vás čekají, je tu připraveno bylinkové okénko, které všechny bylinky představí. Tak pozor začínáme 😉
KOPŘIVA
Protože je zelený čtvrtek nejde začít jinou bylinkou než kopřivou. Kopřiva je sice bylinkou všudypřítomnou a často při setkání s ní člověk zanadává – je žahavá při dotyku, ale zároveň má velmi silné zdravotní účinky. Obsahuje vitamín C, A, K a vitamíny z řady B. Je velmi bohatá na železo, vápník a další pro tělo potřebné minerály. Dále obsahuje polyfenoly, beta-karoten a lutein.
Kopřiva je silným antioxidantem a dá se využívat při detoxikaci. Čístí krev, pomáhá při zánětech, zvyšuje imunitu, hojí kožní poranění, ale je prospěšná i u zahlenění, zažívacích potížích, prospívá vlasům při mytí.
Již staří egypťané využívali kopřivu při nemocech a bolestech kloubů.
A jak kopřivu využít? Nasušená jako nálev – čaj se pije tři šálky denně po dobu třech týdnů a potom je potřeba ji na týden vysadit. V kosmetice na výrobu šamponu. Kopřiva se dá i zamrazit a mražená, nebo čerstvá využít v kuchyni.
Nejlepší účinky má kopřiva sbíraná v jarních měsícich přibližně do konce května.
A právě proto i u nás na zelený čtvrtek využíváme mladé kopřivové výhonky do velikonoční nádivky. Kopřiva se dá v kuchyni upravit i jako špenát, na přípravu kopřivové polévky či smootie.
Máte nějaký svůj oblíbený kopřivový recept? Podělte se o něj.
Krásný jarní den a brzy na viděnou u dalšího bylinkového okénka přeje Mederův dům.